Programe PC utile și gratis pentru laptop sau calculator Windows

Care programe sunt necesare și utile ca să putem utiliza computerul în activitățile noastre de zi cu zi? În acest articol vă voi prezenta o listă de programe PC utile 2023, care nu trebuie să lipsească din calculator dacă bineînțeles doriți să aveți computerul pregătit pentru orice eventualitate.

Este evident că în funcție de necesitățile fiecăruia, trebuie să instalați doar programele de care aveți nevoie, dar cred că aceste programe gratis pentru calculator sunt utile tuturor.

Chiar dacă tehnologia cloud face pași mari pe zi ce trece și în viitor vom putea să folosim orice software de la distanta prin internet, deocamdată este bine să vă dotați computerul cu o serie de programe pc utile care vă vor permite să efectuați activitățile de zi cu zi chiar dacă nu aveți o conexiune la internet.

Pentru strictul necesar nu poate lipsi un antivirus bun pentru a proteja sistemul de operare, un browser bun pentru navigarea pe internet, un program de descărcat muzică și filme, un player video/audio bun, un program de arhivat fișiere, o suita office pentru a crea documente și foi de calcul și un program bun de grafica cu care puteți să modificați pozele.

Programe PC utile: iată care sunt cele mai bune dintre cele gratuite

Toate programele di aceasta lista sunt considerate cele mai bune din categoria lor, se pot descărca gratis si nu au limite de folosire.

Va voi prezenta mai multe alternative pentru fiecare categorie, apoi alegeți care software se potrivește mai bine cerințelor voastre.

Ca sa descărcați aceste programe gratis pentru calculator trebuie sa faceți click pe titlul lor si veți fi redirecționați spre site-ul oficial de unde puteți descărca programul dorit.

Antivirus

Comodo Internet Security: este o suita de securitate compusa dintr-un antivirus, firewall și un instrument de protecție a datelor și a identității. Are nevoie de puține resurse de calculator, deci este potrivit și pentru calculatoare mai vechi. Motorul de scanare este rapid și puternic, iar actualizările sunt foarte frecvente. Pentru cine dorește o protecție totala și în timp real a calculatorului este programul ideal. Se poate folosi și în scopuri comerciale, nu doar personale.

AVAST! Home Edition Free: este un antivirus gratuit doar pentru uz personal, oferă protecție in timp real și actualizările sunt foarte frecvente. În ultimele versiuni Avast oferă și unele opțiuni pentru îmbunătățirea prestațiilor sistemului de operare.

Avira Free: și acest antivirus este gratuit doar pentru uz personal. Actualizat foarte des, nu îngreunează deloc calculatorul în timpul scanărilor. Este foarte simplu de instalat și de configurat. Din păcate versiunea free are câteva opțiuni lipsă față de versiunea plătita, nu are firewall și nici opțiuni avansate.

Atenție: chiar dacă am evidențiat 3 programe antivirus, trebuie să instalați pe computer un singur antivirus, altfel pot apărea conflicte și probleme de funcționare.

Browser internet

Firefox: este un browser gratuit foarte bun, open source, foarte rapid și care se poate personaliza cu multe skins și extensii puse la dispoziție gratuit de o mare comunitate de voluntari. În ultimul timp a devenit tot mai folosit, devenind astfel al treilea browser ca și popularitate fiind folosit de circa 25% de utilizatori în toată lumea.

Google Chrome: este un browser creat de către Google și ca aproape tot ce a creat Google până acum este sinonim de calitate. De curând Chrome a adăugat posibilitatea personalizării cu suplimente (add-on), dar numărul lor este net inferior în comparație cu cele puse la dispoziție de Firefox. Din octombrie 2013 este cel mai folosit browser din lume.

Opera: este browser-ul cel mai rapid. Are un număr mai mic de utilizatori decât Chrome sau Firefox, dar nu are nimic de invidiat concurenților săi și este întotdeauna în prima linie în ceea ce privește tehnologia. Este browserul care a inovat (și încă inovează) cel mai mult, apoi toate ideile noi sunt copiate de către celelalte browsere după câteva săptămâni.

Player video

Daum PotPlayer: este urmașul player-ului KMPlayer, autorul după ce a cedat drepturile de autor celor de la PandoraTV, a creat Daum PotPlayer, un player video gratuit foarte asemănător lui KMPlayer și cu opțiuni aproape identice. Este actualizat foarte frecvent, nu instalează adware și nu conține publicitate. PotPlayer este capabil să ruleze un mare număr de formate video (de exemplu: DVD, AVI, MKV, WMV, QuickTime), iar codec-urile sunt incorporate în software, astfel nu trebuie să căutați și să instalați alte codec-uri care pot crea probleme sistemului de operare Windows. Permite sincronizarea audio/video în timp real, astfel dacă aveți un video cu audio în întârziere sau anticipat puteți să rezolvați problema cu doar câteva click-uri.

VLC media player (VideoLAN): player open source, ca și PotPlayer nu are nevoie de codec-uri, acestea fiind integrate în program. Suportă aproape toate formatele video (DVD, DIVX, XVID, AVI, MKV, MPEG-4 etc.) și foarte multe formate de subtitrări (srt, vobsub, subrip, ssa etc.). Cu VLC se pot viziona și fișiere video parțiale, adică cele care încă nu sunt descărcate în totalitate. Această opțiune este foarte utilă dacă doriți să vedeți ce descărcați cu eMule sau uTorrent, fără să mai așteptați terminarea descărcării.

MediaPlayerClassic Home Cinema (MPC-HC): este un player video gratuit și open source, disponibil în versiune instalabilă și portable (nu trebuie instalat pe calculator). Și acest software are codec-urile încorporate și este unul dintre cele mai bune playere compatibile cu fișierele video în format MKV (incluse fișierele video în 720p și 1080p, bineînțeles dacă hardware-ul vă permite). O caracteristică foarte interesantă este aceea că vă permite să sincronizați subtitrarea în timp real, funcția SubResync este excelentă.

Player Audio

Foobar 2000: este unul dintre cele mai bune playere audio pentru Windows și nu putea să lipsească din lista noastră de programe gratis. Interfața grafica nu este una dintre cele mai reușite, dar suporta aproape orice format audio (inclus FLAC, APE, MPC, OGG etc.) fără să trebuiască să descărcați vreun plug-in sau codec. Dacă aveți un album de muzică la care nu aveți titlurile la melodii, Foobar2000 se poate conecta în mod automat la baza de date FreeDB și redenumește melodiile cu titlul corect. Suporta și fișiere CUE cu track unic.

AIMP: este un player audio care combina cele mai bune funcții de la Foobar2000 și WinAmp. Și AIMP este compatibil cu aproape orice format audio (printre care: MP3, OGG, WMA, AAC, WAV, APE, AC3, FLAC etc.), suporta formatul CUE cu track unic și liste de redare in diferite formate, începând cu cel mai popular, formatul M3U.

Winamp: playerul audio cel mai faimos din toate timpurile. Este foarte bogat în skins, interfețe grafice frumoase și plug-in cu care puteți personaliza playerul în funcție de nevoile voastre. Din păcate, din Decembrie 2013 dezvoltarea a fost abandonată, dar încă funcționează perfect.

Office

LibreOffice: este o suită de programe de birou bazată pe codul de la Open Office compusă dintr-un procesor de text (Writer), o foaie de calcul (Calc), un program de grafică vectorială (Draw), unul pentru formule matematice (Math), unul de prezentări (Impress) și un database (Base). Perfect compatibil cu Microsoft Office, LibreOffice este gratuit și pentru scopuri comerciale, deci se poate folosi gratis la birou, magazin etc. În acest moment este cea mai buna alternativă gratuită la Microsoft Office.

Apache OpenOffice: a fost prima suită de programe de birou gratuită in stil Microsoft Office. Conține toate acele aplicații considerate importante într-un pachet de software pentru birou: un Word Processor, o foaie de calcul, un database, un software pentru prezentări, un editor de diagrame și un program pentru formule matematice. Și acestă suită se poate folosi gratuit și în scopuri comerciale nu doar personale.

SoftMaker FreeOffice: este o altă suită office gratuită, compusă dintr-un procesor de text, o aplicație de calcul tabelar și un program de prezentare grafică. Ca să descărcați trebuie să vă înregistrați cu un email valabil unde veți primi codul cu care puteți să deblocați programul. Pachetul care trebuie descărcat și instalat este de dimensiuni mult mai mici decât LibreOffice sau Apache OpenOffice și este foarte indicat pentru calculatoarele mai vechi, consumul de resurse fiind minim.

Arhivare si dezarhivare

7zip: program open source, de mici dimensiuni, este foarte ușor de folosit și permite comprimarea sau decomprimarea unui număr mare de formate. Poate decomprima arhive în formate 7Z, ZIP, GZIP, BZIP2, TAR, RAR, CAB, ISO, ARJ, LZH, CHM, Z, CPIO, RPM, DEB, NSIS și poate comprima în formatele 7Z, ZIP, GZIP, BZIP2, TAR.

Bandizip: este gratuit, simplu de folosit, dar mai ales rapid atunci când arhivează sau dezarhivează un fișier. Ca și 7zip, Bandizip suporta un număr mare de formate atunci când trebuie să decomprime un fișier, de exemplu poate decomprima formatele RAR(part1.rar, r01), ACE, ALZ, APK, ARJ, BH, BZ, BZ2, CAB, EGG, GZ, J2J, JAR, IMG, IPA, ISO, LHA, LZH, LZMA, PMA, TBZ, TBZ2, TGZ, TLZ, TXZ, UDF, WAR, WIM, XZ, și Z. Când îl folosiți pentru comprimarea unui fișier suportă următoarele formate: Zip(z01), ZipX(zx01), TAR, TGZ, 7Z(7z.001) și EXE(e01).

PeaZip: este unul dintre cele mai bune programe de arhivare/dezarhivare gratis. Poate decomprima aproape toate formatele cunoscute și permite comprimarea în numeroase formate, printre care 7Z, ARC, BZ2, GZ, PAQ/LPAQ, PEA, QUAD/BALZ, TAR, UPX, ZIP. Programul este capabil să cripteze fișierele comprimate în formatul .PEA cu diferiți algoritmi de criptare (cu acest format trebuie să adăugați o parola atunci când creați o arhivă).

Programe de descărcat muzică și filme

Songr: daca aveti nevoie de un program de descarcat muzica, cel mai recomandat este Songr. Gratuit, rapid si ușor de folosit, cu Songr puteti sa descarcati muzica gratis de pe unele site-uri de muzica, precum Audiodump, BeeMp3, DilanDau, 4Shared, GoEar, Mp3Realm, Mpeg-Search, PostoPleer, SocBay, Soso, Tangoo, TinySong, Wrzuta si YouTube.

μTorrent: este cel mai cunoscut si mai folosit client BitTorrent. Cu μTorrent puteti sa descacati muzica, filme, jocuri, programe si orice alt tip de fisiere, tot ce trebuie sa faceti este sa accesati site-urile care gazduiesc fisiere .torrent sau magnet link, precum Demonoid, The Pirate Bay, KickAss, IsoHunt, etc.

Ares: este un client P2P, care permite sa descarcati filme, muzica, programe, jocuri si imagini. Interfata grafica este foarte intuitiva si simpla, astfel programul este foarte usor de folosit.

Programe PC de inscriptionare CD/DVD/Blu-Ray

CDBurnerXP: este unul dintre cele mai bune programe de inscriptionare CD-uri, DVD-uri si Blu-Ray. Interfata grafica este foarte intuitiva si pune la dispozitie un numar mare de functii si optiuni, potrivit pentru toti utilizatorii, incepatori sau experti. Se poate folosi si in scopuri comerciale (birou, magazin, etc.), nu doar pe calculatorul de acasa.

ImgBurn: este un program de facut CD, DVD si Blu-ray, foarte usor de folosit si care consuma foarte putine resurse hardware, deci este foarte indicat pentru calculatoarele mai vechi.

Ashampoo Burning Studio Free: este un alt program bun de scris CD-uri, DVD-uri si Blu-Ray. Interfata grafica este simpla si intuitiva, cu toate functiile usor accesibile.

Programe de modificat poze gratis

GIMP: este un program gratuit si open source care va permite sa modificati pozele vostre sau sa creati imagini noi pornind de la zero. Este rapid, eficient, cu multe optiuni utile si pune la dispozitie foarte multe filtre de calitate. Din cauza numeroaselor functii, GIMP nu este prea intuitiv la inceput, dar daca invatati sa il folositi sigur va deveni programul vostru preferat.

Photofiltre Free: caracteristica principala, care iese in evidenta imediat dupa ce incepeti sa il folositi, este prezenta unui numar foarte mare de filtre si efecte. Este foarte intuitiv si ușor de folosit, iar consumul de resurse este foarte redus. Este programul ideal pentru incepatori, in plus exista si in versiune portable, astfel nu deranjati sistemul de operare cu o noua instalare.

Photo Pos Pro: in trecut era un program de editat poze contra cost, dar de putin timp a devenit gratuit. Punand la dispozitie un numar mare de efecte speciale si filtre, Photo Pos Pro este unul dintre cele mai bune programe de modificat poze gratis. Instrumentele puse la dispozitie sunt numeroase si de calitate: cu Photo Pos Pro puteti sa corectati culorile, sa eliminati efectul „ochilor rosi”, sa decupati, sa rotiti sau sa redimensionati pozele si multe altele. Merita incercat.

Programe gratuite de editat video

Avidemux: este un program de editat video gratuit și simplu de folosit, recomandat mai ales utilizatorilor începători. Cu acest software puteți foarte ușor să tăiați părți dintr-un video, să uniți mai multe videoclipuri, să convertiți fișierele video dintr-un format în altul și să aplicați unele efecte speciale.

VSDC Free Video Editor: este un alt program de editat video bun și gratuit, care pune la dispoziție numeroase instrumente de editare, cum ar fi unire, decupare, tăiere, adăugarea de efecte de tranziție de la o scenă la alta și multe altele.

Machete Video Editor Lite: este cel mai simplu program de unire și tăiere videoclipuri. Interfața grafică este intuitivă, astfel utilizarea este ușor de înțeles chiar și de utilizatorii începători.

Stocare fisiere online

Google Drive: pune la dispozitie 15 GB de spatiu gratuit (impartit cu GMail si alte servicii Google). Google Drive se poate folosi online, cu ajutorul unui browser, fara sa instalati nimic pe calculator sau cu ajutorul unei aplicatii, disponibila pentru Windows, Mac si Android.

Mega: ofera 50 GB de spatiu gratuit si se concentreaza asupra intimitatii utilizatorilor si a fisierelor stocate. Toate fisierele sunt criptate pe calculator inainte de a fi stocate online si cand doriti sa le descarcati, vor fi decriptate doar dupa ce au fost descarcate pe computer.

OneDrive: este un serviciu de stocare online care apartine companiei Microsoft. Se integreaza perfect cu alte aplicatii Microsoft, cum ar fi Outlook si Office, ofera 15 GB de spatiu gratuit, dar din punct de vedere a intimitatii nu este maximum, din moment ce isi rezerva dreptul de a accesa fisierele incarcate si eventual sa le stearga daca nu sunt in conformitate cu regulile lor.

Programe PC gratis pentru backup

Paragon Backup & Recovery Free: este compatibil cu orice versiune Windows, inclusiv 8.1, permite backup-ul incremental si se poate executa de pe un CD au FlashDrive. Nu este foarte rapid la crearea imaginii partitiei, dar este foarte rapid la restaurarea acesteia.

AOMEI Backupper Standard: este un program gratuit, capabil sa faca un backup de a partitiilor sau a intregului HDD. Interfata grafica este foarte clara si intuitiva, cu toate functiile usor accesibile. Se pot face backup-uri incrementale si diferentiale, se poate alege daca doriti sau nu sa comprimati imaginea backup-ului sau sa sa impartiti imaginea in mai multe parti. In plus, permite si crearea unui CD/DVD bootabil sau Flashdrive cu imaginea backup, astfel puteti sa restaurati imaginea in cazul in care Windows nu mai porneste.

Macrium Reflect Free: chiar daca exista o versiune superioara contra cost, cu unele optiuni in plus, Macrium Reflect Free este un bun program de backup gratuit, simplu de folosit, cu multe functii utile, care permite sa creati o imagine de backup a unei partitii direct pe DVD.

Alte programe PC utile și gratuite

  • Nitro PDF Reader: este un program gratuit care permite sa deschideti fisierele PDF.
  • DriverPack Solution: este un program de cautare, instalare si actualizare a driverelor.
  • Xmedia Recode: este unul dintre cele mai bune programe de conversie video, disponibil si in versiune portable. Pune la dispozitie numeroase profile predefinite pentru diferite dispozitive, cum ar fi Playstation 3, Xbox 360, iPhone, Blackberry, etc. In plus, Xmedia Recode permite si sa taiati parti dintr-un video.
  • PC INSPECTOR File Recovery: este un program gratuit cu care puteti sa recuperati datele sterse de pe HDD. Puteti sa recuperati date si de pe HDD formatate in mod rapid.
  • PC INSPECTOR Smart Recovery: acest program va permite sa recuperati datele sterse de pe cardurile de memorie (Flash Card, Smart Media, SONY Memory Stick, Micro Drive, Multimedia Card, Secure Digital Card si multe alte carduri). Reuseste sa recupereze poze, video, documente si multe alte fisiere sterse in diferite formate.

Un comentariu la „Programe PC utile și gratis pentru laptop sau calculator Windows”

Lasă un comentariu