Programe de editat poze gratis: câteva alternative la Photoshop

Se știe că Photoshop este cel mai bun program de editat poze, dar, pentru că nu este foarte ieftin, nu oricine își permite să-l cumpere, mai ales dacă nu este un profesionist în grafică și desen.

Cine dorește să modifice o fotografie din când în când, poate să încerce unele programe de modificat poze gratis, care, chiar dacă nu oferă toate opțiunile puse la dispoziție de Photoshop, vă pot ajuta să retușați imaginile fără să plătiți sume imense pe software profesionale.

Mai jos găsiți o listă cu cele mai bune programe gratuite de editare poze pentru Windows.

GIMP, cel mai bun program de editat poze gratuit

GIMP este unul dintre cele mai bune programe de modificat poze, fiind considerat de mulți utilizatori o bună alternativă la Photoshop.

Chiar dacă în ultimele versiuni interfața grafică a fost îmbunătățită simțitor, aceasta nu este prea intuitivă și la început poate rezulta un pic confuză, dar după câteva minute de practică se înțelege cum funcționează acest software. Este recomandat să citiți numeroasele tutoriale prezente pe site-ul oficial, astfel se învață mai repede utilizarea programului. Și pe YouTube se găsesc numeroase tutoriale video în care puteți să vedeți ce poate să facă acest software.

GIMP pune la dispoziție gratuit foarte multe instrumente de editare, începând cu cele mai simple, cum ar fi redimensionare, decupare, adăugare de text și terminând cu cele mai complexe, cum ar fi desenul pe mai multe straturi, aplicarea de efecte speciale și multe altele.

Este un program compatibil cu Windows 7/8/10, Mac OS și Linux. Download GIMP de aici.

PhotoScape, un program de modificat poze simplu de folosit

Al doilea program de editat poze gratis din acestă listă este PhotoScape, un instrument de gestionare a fotografiilor care oferă tot felul de funcții avansate pentru retușare și îmbunătățire.

Nu oferă toate funcțiile programului GIMP, dar în schimb este foarte ușor de utilizat, astfel chiar și cine nu a mai folosit niciodată un software de editare poze nu va întâmpina greutăți la folosire.

Instrumentele oferite gratuit de PhotoScape sunt multe, printre care se evidențiază:

  • eliminarea imperfecțiunilor (riduri, cicatrici, pete, etc.);
  • eliminarea ochilor roșii;
  • se pot crea rapid montaje, GIF-uri animate și colaje de poze;
  • modificarea simultană a mai multor fotografii;
  • numeroase efecte speciale și filtre care se pot aplica pe poze.

Pe lângă toate acestea, PhotoScape pune la dispoziție și clasicele instrumente de redimensionare, rotire, decupare, scris pe poze, corectarea culorilor și multe altele.

Dacă doriți să încercați acest software faceți click aici pentru download.

Photofiltre Free, program de editat poze cu multe filtre fotografice

Photofiltre este un editor de imagini gratuit care va permite sa efectuați modificări simple, dar si unele destul de complexe imaginilor digitale, punând la dispoziție o gama foarte larga de filtre fotografice.

Simplitatea acestui software este uimitoare: interfața grafică, extrem de intuitivă, permite accesul la fiecare opțiune foarte rapid, astfel cu doar câteva click-uri puteți să editati imaginea. Aveți la dispoziție diferite instrumente, cum ar fi decupare, rotire, zoom, culoare, luminozitate, nuanța, denaturare și foarte multe efecte artistice. Suporta și modificarea imaginilor pe mai multe straturi.

Este disponibil în doua versiuni: de instalat sau portable și este compatibil cu Windows XP, Vista, 7 și 8. De la versiunea 7, PhotoFiltre Free, suportă și în versiunea gratis modificarea pe mai multe straturi, astfel devine unul dintre cele mai bune programe de modificat poze gratis.

Este capabil să deschidă o mare varietate de formate diferite: de la cele mai comune JPEG, PNG, TIFF, GIF, BMP până la formate mai complexe, cum ar fi PSD, PSP, SGI, Metafile, Icona, Autodesk, Paintbrush, Targa.

Interfața grafică este foarte simplă și este caracterizată de doua grupuri de butoane adunate într-o clasică bară de instrumente: primul grup conține clasicele instrumente de modificare (pensule, selectorul, gradientul, umplerea, etc) și al doilea grup conține filtrele și efectele (luminozitate, contrast, nuanță, saturație, acuarela, pasteluri, tuș, efect de puzzle, etc).

Programul este gratuit doar pentru uz personal (pe calculatorul de acasă), pentru uz comercial (la birou, magazin, companie) este distribuită o versiune care trebuie plătită și care are câteva opțiuni in plus, de exemplu suportă formatul imagine RAW. Download Photofiltre Free.

Un program gratuit de modificat poze simplu, Paint.Net

Foarte eficient si usor de folosit, Paint.net este un program de modificat poze gratuit si open source, care pune la dispozitie o gama larga de instrumente si optiuni.

Este mai mult orientat spre desen si editarea imaginilor si mai putin spre aplicarea de filtre (daca doriti sa aplicati filtre sau efecte pe imaginile voastre va sfatuiesc sa folositi GIMP sau Photofiltre).

Permite desenul pe straturi (layers), are un numar nelimitat de undo si foarte multe instrumente pentru desenul cu mana libera. Paint.Net are o interfata grafica foarte simpla si intuitiva, ceea ce face programul foarte usor de folosit. Meniurile sunt bine organizate, astfel incat puteti gasi rapid functia pe care o cautati. Download Paint.Net.

Program gratis de modificat imagini: Photo Pos Pro

Photo Pos Pro este un foarte bun program de modificat poze si imagini gratuit, cu foarte multe filtre si efecte disponibile.

Interfata grafica este destul de frumoasa si intuitiva, deci este recomandat tuturor utilizatorilor, inclusiv celor mai putin experti.

Posibilitatea de configurare si utilizare este impresionanta pentru un program gratuit, imi aminteste de PaintShop Pro de acum cativa ani.

Ca mai toate programele de acest tip, Photo Pos Pro, permite decuparea pozelor, adaugarea de text, corectarea culorilor, eliminarea efectului „ochi rosii”, crearea de prospective, adaugarea de forme geometrice si obiecte grafice pe imagine, adaugarea efectului „motion blur”, suporta editarea pozelor pe mai multe straturi (layers), conversia de imagini dintr-un format in altul, importarea pozelor direct de la aparate de fotografiat sau scanere, etc.

In general, alaturi de GIMP, il consider unul dintre cele mai bune programe de modificat poze gratuit, potrivit pentru incepatori, dar si pentru acei utilizatori care au exigente mai mari in ceea ce priveste editarea imaginilor. Download Photo Pos Pro.

Program de modificat poze: FotoMix

FotoMix este un foarte bun program de editat poze si extrem de simplu de folosit, ideal pentru utilizatorii incepatori.

Interfata grafica este un pic spartana si optiunile sunt limitate la strictul necesar, dar FotoMix permite cu doar cateva click-uri sa realizati montaje foto distractive.

Practic in fereastra „Background” alegeti fundalul, apoi in fereastra „Foreground” adaugati imaginea pe care doriti sa o suprapuneti fundalului (se poate modifica dimensiunea, culoarea, etc.), stergeti fundalul cu guma de sters si apoi in „Composition” puteti deja sa lucrati asupra celor doua imagini suprapuse. Apoi in ultima ferestra, numita „Touch Up” puteti sa efectuati ultimele modificari.

Cand sunteti multumiti de rezultat facti click pe „Finish” si daca doriti puteti sa adaugati o rama. Simplu, rapid si gratuit.

Atentie: in ultimele versiuni fisierul installer include si unele programe adware (publicitate), deci cand instalati programul si daca nu doriti aceste programe in plus pe calculator, in timpul instalarii cititi bine si faceti click de mai multe ori pe „Decline”.Download FotoMix.

Program de modificat poze simplu de folosit: Funny Photo Maker

Un bun program de modificat poze gratis este Funny Photo Maker. Acest program, complet gratuit, este unul dintre cele mai eficiente si mai simplu de folosit intalnit de mine.

Cu Funny Photo Maker oricine, in putin timp si cu doar cateva click-uri, poate modifica in mod distractiv o poza.

Programul include o vasta serie de template (modele/sabloane) predefinite, impartite in categorii: Rich Photo Frames, Face Fun Effects, Artistic, Collage si Funny Expressions. In total sunt peste 300 de sabloane.Este prezenta si posibilitatea realizarii de GIF animate.

Interfata grafica este intuitiva si prietenoasa, practic procesul de editare a pozelor este impartit in doi pasi, reprezentati de sectiunile Design si Output.

In prima sectiune puteti modifica poza in ariile dorite, dispunand de sabloanele predefinite si de filtrele artistice pe care le puteti asocia pozelor. Modificarile le puteti vedea in timp real, astfel daca nu sunteti multumiti de un sablon sau efect puteti imediat sa incercati altul.

O alta caracteristica importanta a acestui software este functia „Face Detection”, practic programul recunoaste in mod automat fata dintr-o poza. Salvarea pozelor modificate se poate face in formatul BMP, JPEG, PNG sau GIF animat. Programul este de dimensiuni destul de mici, circa 45 MB si este compatibil cu Windows XP, Vista, 7 si 8. Download Funny Photo Maker.

Program de modificat poze usor de folosit: Toolwiz Pretty Photo

Toolwiz Pretty Photo este un program gratuit de modificat poze destinat mai mult incepatorilor, care permite cu doar cateva click-uri sa infrumusetati si sa transformati fotografiile in mini-capodopere.

Programul pune la dispozitie, pe langa obisnuitele instrumente care se gasesc la orice program de modificat poze (redimensionare, decupare, rotire, modificarea contrastului, a culorilor, scris pe poze, etc.), o vasta gama de filtre, posibilitatea sa adaugati text sau diferite obiecte grafice pe poze (ochelari, peruci, masti, inimioare, fundite, coronite, diferite simboluri, etc.).

In bara de instrumente care se gaseste in partea superioara a programului gasiti toate instrumentele puse la dispozitie, iar in partea din dreapta gasiti filtrele si obiectele pe care le puteti adauga pe poze.

Evidentiez doar instrumentele din „Beautify”, care permit cu doar cateva click-uri sa evidentiati o parte din poza umbrind restul (Soft Focus si Soft Focus Paint), sa transformati poza in alb-negru si sa lasati in culori doar o parte (Color Paint), sa deformati o parte dintr-o poza (Image Wrap) sau sa stergeti unele imperfectiuni, ca de exemplu, riduri sau cosuri de pe fata (Skin Polish).

Din pacate nu toate instrumentele au optiunea de anulare (undo), o lipsa de neinteles care va obliga sa folositi programul cu atentie ca sa nu gresiti si sa incepeti iarasi de la inceput. Oricum, in ciuda acestei lipse, Toolwiz Pretty Photo, este un bun editor de imagini, care merita incercat. Download Toolwiz Pretty Photo.

Program de editat imagini gratuit: PhotoSun

PhotoSun este un program de modificat poze gratuit, disponibil pentru orice sistem de operare Windows si care pune la dispozitia utilizatorilor sai o foarte mare cantitate de functii pentru retusarea imaginilor.

Software-ul are o interfata grafica puțin asemanatoare cu cea a programului Photoshop, cu toate functiile usor accesibile, situate in partea de sus a programului.

PhotoSun pune la dispozitie urmatoarele optiuni: rotire, redimensionare, decupare, eliminarea efectului „ochi rosii”, adaugare de text sau efecte speciale, iar cu ajutorul functiei „Adjust” va permite sa corectati diferiti parametri, cum ar fi de exemplu temperatura, nuanta, expunerea, contrastul, luminozitatea, claritatea, etc.

Cu PhotoSun puteti si sa creati colaje din poze, adica sa uniti mai multe poze intr-una singura, folosind numeroasele modele puse la dispozitie. Suporta urmatoarele formate imagine: JPG, BMP, PNG, GIF, ICO si TIFF. Download PhotoSun.

Program de modificat poze gratis: Artweaver Free

Artweaver Free este un program gratuit de grafica, orientat mai mult spre desen, dotat cu un numar aproape infinit de pensule cu care puteti sa experimentati noi tehnici grafice.

De asemenea gasiti si instrumentele de baza pentru modificarea imaginilor (decupare, redimensionare, rotire, scris pe poze, etc.), suporta editarea pe mai multe straturi (layer) si aveti la dispozitie foarte multe filtre si efecte.

Artweaver este de remarcat mai ales pentru pensulele sale, care reproduc aproape toate tipurile de instrumente cu care se poate colora, deci daca sunteti in cautarea unui program de desenat cu mana libera, Artweaver este cea mai buna optiune pentru a crea desene de la zero, dar, de asemenea, si sa modificati poze sau imagini existente.

Interfata grafica este curata, ordonata, placuta si destul de intuitiva, poate la inceput, utilizatorii mai putin priceputi vor intampina dificultati din cauza multitudinii de functii si optiuni prezente, dar sunt sigur ca exersand si invatand sa folositi acest software il veti pretui la adevarata sa valoare.

Este compatibl cu Windows XP, Vista, 7 si 8 si suporta cele mai folosite formate imagine, spre exemplu: AWD (formatul proprietar Artweaver), BMP, GIF, JPEG, PCX, TGA, TIFF, PNG si PSD. Pentru cei care doresc mai multe functii, sunt disponibile mai multe plugin-uri gratuite sau pentru cei care au versiunea comerciala (platita) sunt compatibile si plugin-urile facute pentru Photoshop. Download Artweaver Free.

RealWorld Paint

RealWorld Paint este un software de grafica gratuit, orientat mai mult spre desen, dar care pune la dispozitie si unele intrumente de baza pentru editarea si retusarea pozelor.

Interfata grafica este destul de intuitiva si usor de folosit, chiar si persoanele mai putin pricepute vor fi capabile imediat sa gaseasca si sa gestioneze principalele optiuni.

RealWorld Paint pune la dispozitie instrumente pentru decupare, redimensionare, corectarea culorilor, sa eliminati imperfectiuni sau mici obiecte nedorite de pe fundalul imaginii, efectul „ochi rosii”, sa creati icoane pentru web, butoane sau logo-uri si va permite sa generati GIF-uri animate foarte usor, pornind de la o serie de imagini.

Pe site sunt cateva tutoriale care explica (in engleza) cum se foloseste Realword Paint. Suporta multe formate imagine, printre care .jpg, .png, .bmp, .gif, .webp si unele formate proprietare, de exemplu .psd (PhotoShop) sau . xcf (GIMP). Download Realword Paint.

Program de vazut si editat poze: IrfanView

Dezvoltat de catre programatorul bosniac Irfan Skilijan, IrfanView este unul dintre cele mai bune programe de vazut poze pe calculator, care printre numeroasele optiuni puse la dispozitie, gasiti si unele instrumente de baza pentru modificarea imaginilor.

Cu IrfanView puteti sa decupati o parte din poza, sa o redimensionati, sa adaugati text sau un watermark (logo), sa adaugati rame (borduri), sa corectati culorile, luminozitatea sau contrastul, sa eliminati efectul „ochi rosii”, sa adaugati unele efecte si filtre, sa convertiti imaginile dintr-un format in altul, sa creati imagini panoramice si multe altele. Este foarte rapid si suporta un numar imens de formate. Download IrfanView.

Program de editat poze gratis: Fotor

Fotor este un program de editat poze cu un click: pune la dispozitie nenumarate efecte predefinite, care pot sa schimbe in diferite moduri aspectul unei imagini.

Daca efectele disponibile in sectiunea „Scenes” nu sunt suficiente, Fotor ofera si posibilitatea sa imbunatatiti aspectul imaginii manual, folosind instrumentele din sectiunea „Adjust” si ramele din sectiunea „Frames”.

Efectele sunt deja optimizate si se pot modifica foarte putin, in unele cazuri deloc, deci in acest sens, Fotor este total opus altor programe de modificat poze din acesta lista, dar in schimb, este foarte usor de folosit, ideal pentru utilizatorii incepatori, care cauta un program simplu de adaugat efecte speciale pe poze.

In plus, cu Fotor puteti sa decupati parti din poza (Crop), sa adaugati scris (Text), sa corectati luminozitatea si culorile, cu ajutorul functiei „Tilt-Shift” puteti sa evidentiati o parte dintr-o poza, sa adaugati rame/borduri, sa modificati mai multe poze simultan (Batch) si sa creati colaje foto, folosind un model predefinit.

Pozele modificate cu Fotor se pot salva in 4 formate: JPG, BMP, PNG si TIFF. Daca doriti, puteti sa consultati si manualul de utilizare. Download Fotor.

Program de modificat mai multe poze simultan: ImBatch

ImBatch este un foarte bun program de modificat poze gratis, ideal pentru cine doreste sa modifice mai multe poze simultan (modalitate batch).

De exemplu, acest software este foarte util daca doriti sa convertiti mai multe imagini simultan dintr-un format in altul, sa adaugati un watermark pe poze (astfel descurajati lumea sa va copieze imaginile publicate pe blog/site), sa eliminati sau sa editati datele EXIF/IPTC, sa rotunjiti colturile unei/unor imagini, sa redimensionati/rotiti/decupati pozele dintr-un folder, sa adaugati efecte speciale pe poze si multe altele, functiile puse la dispozitie sunt foarte numeroase.

Daca aveti nevoie de un software de editat mai multe poze odata, ImBatch este solutia ideala. Download ImBatch.

Program de facut imagini fractale: Fractal Zoomer

Fractal Zoomer nu este un program de modificat poze, ci un software open source care va permite sa creati imagini fractale.

Cu Fractal Zoomer puteti sa creati imagini deosebite si superbe, pe care le puteti folosi ca imagine de fundal pe desktop sau smartphone. La inceput, fractalul nu pare cine stie ce, dar pe masura ce incepeti sa folositi combinatii de culori, zoom si alte functii (programul include peste 100 de functii fractale), ariile se deschid in compozitii fractale unice si foarte frumoase.

Fractal Zoomer nu are nevoie de instalare, este un simplu fisier executabil, deci pentru rulare, are neovie doar de un dublu click. Imaginile fractale se pot salva doar in format BMP. Download Fractal Zoomer.

Alte programe de editat poze gratis si interesante

Magix Foto Designer: este un bun program de modificat poze, cu un numar mare de instrumente (decupare, rotire, adaugarea de text, etc.) si efecte speciale. Destul de intuitiv si usor de folosit. Download Magix Foto Designer.

Photivo: este un software gratuit si open source de editat imagini, care pune la dispozitie cele mai bune filtre si efecte, bineinteles, dintre programele gratuite. Nu este un program intuitiv si usor de folosit, nu are setari predefinite care pot modifica imaginile cu 2-3 click-uri, dar daca aveti timp sa invatati si doriti sa obtineti cele mai bune rezultate, Photivo este un program care merita incercat. Download Photivo.

GimpShop: este o versiune a programului open source GIMP, care are o interfata modificata, realizata astfel incat sa se asemene cat mai mult cu interfata grafica a programului PhotoShop. Este valabil tot ce am scris la descrierea programului GIMP, adica este un program de modificat poze bogat in functii si optiuni, care pune la dispozitie o vasta gama de filtre si efecte.

Din pacate in ultimele versiuni GimpShop include in fisierul installer si unele programe de publicitate (adware), deci cand instalati programul trebuie sa fiti atenti la ceea ce instalati pe calculator, facand click de mai multe ori pe „Decline”. GimpShop functioneaza foarte bine si fara aceste adware. Download GimpShop.

XnRetro: nu este propriu-zis un program de modificat poze, ci doar un program care aplica unele efecte retro/vintage pe poze. Efectele sunt impartite in 4 sectiuni, adica Retro, Light, Vignette si Frame. Fiecare sectiune pune la dispozitie efecte speciale caracteristice (efecte vintage, efecte de lumina, sa evidentiati o anumita parte din poza umbrind restul sau sa aplicati rame/borduri), care se pot aplica pe poza foarte usor. Este un program adresat unei utilizari ocazionale, pentru cine nu doreste sa instaleze un software prea complex. Download XnRetro.

PixBuilder: este un software gratis, simplu de folosit, care pune la dispozitie cateva functii de modificare, cum ar fi decupare, rotire, redimensionare, corectarea culorilor, luminozitatii si contrastului. Filtrele si efectele nu sunt foarte multe, PixBuilder este indicat celor care doresc un program esential si rapid, care sa aplice mici modificari pozelor. Download PixBuilder.

Chasys Draw IES: este o suita de programe de editat poze, foarte completa, care, pe langa obisnuiele instrumente de modificat poze, include si unele instrumente care va permit sa creati GIF-uri animate, icoane pentru web, sa faceti capturi de ecran, coperti de CD/DVD si multe altele. Aplicatia de editat poze este destul de buna, chiar daca numarul de filtre si efecte speciale nu este foarte mare.

Cu Chasys Draw IES puteti sa convertiti imaginile in diferite formate sau sa faceti anumite modificari la mai multe poze simultan (batch), cum ar fi rotire, redimensionare sau redenumire. In plus, programul permite cu doar cateva click-uri sa transformati o imagine intr-o icoana pentru web. Interfata grafica nu este prea intuitiva, din cauza numarului mare de functii si poate la inceput o sa fiti un pic dezorientati, dar dupa ce va obisnuiti, sunt sigur ca va vor fi utile toate optiunile puse la dispozitie. Download Chasys Draw IES.

SmillaEnlarger: este un program gratuit si open source care mareste imaginile. Acesta optiune este pusa la dispozitie de majoritatea programelor din acest sector (GIMP, Paint.NET, etc.), dar SmillaEnlarger utilizeaza un algoritm proprietar care garanteaza rezultate mai bune. Aparent, utilizarea programului este simpla, daca mariti pozele sau imaginile in mod automat (fara sa schimbati nici un parametru), dar rezultatele obtinute in acest fel nu sunt exceptionale. Daca doriti rezultate cu adevarat bune, trebuie sa setati parametrii manual, dar pana veti intelege bine cum functioneaza programul va trebui sa faceti cateva tentative. Download SmillaEnlarger.

RIOT (Radical Image Optimization Tool): este un software care reduce spatiul ocupat de o imagine, foarte util daca doriti de exemplu o sa postati pe internet. Ca sa faca acest lucru, RIOT nu foloseste formate ciudate sau algoritmi specifici de comprimare, ci incearca sa va faca sa folositi mai bine instrumentele pe care le aveti deja la dispozitie. De exemplu, daca aveti o poza in format JPEG de 4 MB si doriti sa reduceti la maxim spatiul ocupat, cu RIOT puteti sa vedeti cum va fi imaginea finala, incercand sa comprime cat mai mult imaginea, dar si sa elimine unele date extra, cum ar fi datele EXIF, eventuale comentarii, etc.

Marimea initiala si finala a imaginii sunt scrise foarte clar, astfel va este usor sa faceti o comparatie de tipul „inainte si dupa”. RIOT reuseste sa reduca dimensiunile atat formatelor lossy, cum ar fi JPEG, cat si formatelor no-lossy, cum ar fi GIF sau PNG. Daca comprimarea imaginii nu este suficienta, cu acest software puteti si sa o redimensionati, folosind algoritmi foarte buni, cum ar fi Lanczos3, Catmull Rom, Bicubic, etc. Si in acest caz puteti sa vedeti imaginea initiala si finala una langa alta, astfel, puteti sa hotarati care algoritm satisface cerintele voastre. RIOT este dezvoltat de un programator roman (Lucian Sabo) si este disponibil in 2 versiuni: installer si portable. Download RIOT.

Photo-Bonny: este un program gratuit care permite sa adaugati elemente grafice/clipart amuzante pe fotografiile voastre. Utilizarea acestui software este extrem de simpla: incarcati poza in interfata programului si imediat sunt disponibile aproximativ 60 clipart, care se pot trage cu mouse-ul pe poza. Odata adaugate, elementele grafice se pot muta, roti si dimensiona asa cum doriti. In partea superioara a programului sunt disponibile aproximativ 40 de rame, toate foarte colorate si unele sunt chiar simpatice. Imaginile astfel modificate se pot salva pe calculator in principalele formate, cum ar fi JPG, PNG, etc.

Photo-Bonny nu este un program de modificat poze indispensabil, l-am adaugat in aceasta lista doar pentru usurinta de folosire si pentru faptul ca puteti sa creati poze amuzante, care sunt la moda pe site-urile de socializare precum Facebook. Nu trebuie sa il confundati cu programul Photo-Bon, care apartine aceluiasi site, dar este contra cost. Download Photo-Bonny.

Dupa cum vedeti, programele de modificat poze sunt numeroase si in general reusesc sa satisfaca aproape toate cerintele vostre. Care este programul de editat poze pe care il preferati?

Lasă un comentariu