Cel mai bun antivirus Android gratuit în 2024

Căutați cel mai bun antivirus Android gratuit 2024?

Iată o listă cu cele mai bune aplicații antivirus gratis pentru telefoane și tablete Android, dar mai întâi, este cu adevărat necesar un antivirus pe telefon Android sau, de fapt, aceste aplicații sunt inutile și nu fac nimic altceva decât să îngreuneze telefonul și să consume bateria?

Înainte de a îngreuna dispozitivul instalând o aplicație antivirus pe telefon Android, aflați dacă este utilă cu adevărat și dacă într-adevăr aveți nevoie.

Este necesar un antivirus pe telefon Android?

În ceea ce privește antivirusul pe dispozitivele Android, în general, este inutil și această afirmație se bazează pe faptul că Android derivă din Linux și, în mod implicit, nu se poate infecta sistemul cu malware.

Contrar a ceea ce se întâmplă pe un PC Windows, este practic imposibil să infectezi sistemul Android cu un malware pe care îl întâlnești navigând pe internet sau deschizând un e-mail: nici o aplicație și nici un virus nu se poate instala pe un dispozitiv Android fără acordul vostru.

Practic, suntem noi cei care infectăm sistemul Android descărcând și instalând aplicații din surse nesigure, care de multe ori conțin malware.

Aplicațiile de pe Google Play sunt sigure?

Chiar dacă în trecut au fost găsite aplicații care conțineau malware, instalarea aplicațiilor din Magazin Google Play este sigură.

Toate aplicațiile Android sunt supuse unor teste de securitate riguroase înainte de a fi incluse în Magazinul Google Play și este aproape imposibil ca o aplicație periculoasă să treacă de control.

Când este necesar un antivirus Android?

Dacă instalați aplicații doar de pe Magazin Play antivirusul este aproape inutil, doar vă îngreunează sistemul și vă descarcă bateria mai repede, mai ales dacă aveți un telefon mai vechi.

Antivirusul este necesar dacă instalați aplicații din alte surse, de exemplu aplicații de pe Aptoide sau F-droid, pentru că aplicațiile de pe aceste site-uri nu sunt controlate așa riguros, deci este mult mai ușor să descărcați și să instalați aplicații care conțin viruși sau malware.

Dacă obișnuiți să descărcați des aplicații APK de pe diferite site-uri, vă sfătuiesc să instalați un antivirus Android bun, care vă poate proteja telefonul în cazul în care nimeriți o aplicație care conține și malware.

Mai jos găsiți câteva aplicații antivirus Android gratis, pe care le puteți instala pe telefon sau tabletă direct din Magazinul Google Play, astfel puteți să alegeți cel mai bun antivirus Android gratuit 2022.

Cel mai bun antivirus Android gratuit 2024, Sophos Intercept X for Mobile

Una dintre cele mai bune aplicații antivirus Android gratis, care protejează eficient dispozitivul și oferă numeroase opțiuni de securitate, este Sophos Intercept X for Mobile.

În ultimele teste comparative efectuate de către specialiștii în securitate informatică a obținut punctaj maxim și deseori a fost considerat cel mai bun antivirus Android gratis.

Prima caracteristică care iese în evidență este lipsa totală a reclamelor de publicitate, deci Sophos oferă un antivirus bun și toate celelalte funcții de securitate fără să fiți deranjați de reclame sau invitații să cumpărați ceva.

Motorul de scanare antivirus este foarte puternic și rapid, în câteva secunde analizează întregul telefon, apoi aplicația rulează în fundal, astfel, analizează în timp real toate fișierele descărcate și noile aplicații pe care doriți să le instalați.

Dacă doriți să instalați o aplicație nouă care ar putea să conțină malware, Sophos creează o listă cu unele aplicații sigure care ar putea să înlocuiască acea aplicație.

Pe lângă funcția de protecție antivirus, Sophos pune la dispoziție numeroase opțiuni utile de securitate, cum ar fi blocarea site-urilor periculoase în timpul navigării pe internet, analizarea rețelei Wi-Fi la care vă conectați și funcția ”Privacy Advisor” analizează aplicațiile instalate și creează o listă cu aplicațiile care au acces la datele personale și ar putea să creeze costuri suplimentare.

Pe lângă aceste opțiuni de securitate, Sophos mai pune la dispoziție și opțiunea AppLock (adică blocarea unor aplicații cu parolă), blocarea apelurilor nedorite și un antifurt, care permite să localizați telefonul pierdut sau furat, să blocați telefonul, să ștergeți de la distanță datele și să activați o alarmă pe telefon.

În ciuda acestor numeroase opțiuni, Sophos Intercept X for Mobile este o aplicație care nu îngreunează buna funcționare a telefonului și nu descarcă bateria.

Interfața grafică este foarte elegantă și ușor de înțeles, astfel, chiar și cei mai neexperimentați utilizatori nu vor întâmpina greutăți la utilizare.

Ca să instalați Sophos Intercept X for Mobile de pe Google Play apăsați pe acest link.

Antivirus Android gratis și bun, Bitdefender Free

Și compania românească Bitdefender pune la dispoziție un antivirus Android gratis, care utilizează tehnologia de scanare cloud pentru detectarea amenințărilor.

Aplicația pune la dispoziție puține opțiuni, practic oferă doar antivirusul, dar din această cauză are un impact minim asupra resurselor telefonului, deci nu influențează negativ buna funcționare și nu descarcă bateria.

După instalare, aplicația analizează rapid telefonul, apoi va analiza automat în timp real toate aplicațiile pe care doriți să le instalați cu ajutorul funcției ”Autopilot”.

Există și o versiune superioară plătită (se poate testa gratis 14 zile), numită ”Bitdefender Mobile Security”, care pune la dispoziție numeroase alte opțiuni, cum ar fi protecție în timpul navigării pe internet, antifurt, blocarea aplicațiilor (applock) și multe altele.

Dacă aceste opțiuni din versiunea contra cost nu le folosiți și doriți doar să vă protejați telefonul cu un antivirus bun, atunci versiune gratis este suficientă pentru că ambele versiuni folosesc același motor antivirus, deci protecția împotriva virușilor este asigurată oricum.

Ca să instalați Bitdefender Free de pe Google Play apăsați pe acest link.

Avira Antivirus Security: o aplicație de securitate completă

O altă aplicație de securitate completă, capabilă să vă protejeze telefonul sau tableta de malware este Avira Antivirus Security.

Avira oferă o protecție în timp real, iar în ceea ce privește nivelul de protecție, în testele efectuate de specialiștii de la AV-Test a rezultat întotdeauna una dintre cele mai bune aplicații antivirus gratis.

Actualizările bazei de date cu semnăturile aplicațiilor malware se face zilnic, astfel antivirusul reușește să identifice și să blocheze rapid chiar și cele mai noi amenințări.

Scanarea sistemului este rapidă, dar bineînțeles depinde și de cantitatea de date prezentă pe telefon. După ce scanarea este finalizată, aplicația afișează rezultatele și dacă a detectat un malware îl puteți elimina rapid de pe telefon.

Pe lângă nivelul înalt de protecție, Avira mai oferă și unele opțiuni utile, cum ar fi blocarea aplicațiilor instalate pe telefon cu parolă, localizarea telefonului în cazul în care îl pierdeți, ștergerea datelor de pe telefon de la distanță în cazul în care vă este furat, activarea unei alarme sonore puternice, astfel găsiți telefonul rătăcit și vă permite să creați o listă neagră cu numerele de telefon care vă deranjează cu apeluri sau mesaje SMS nedorite.

În plus, Avira vă protejează și în timpul navigării pe internet, astfel vă avertizează dacă din greșeală ajungeți pe site-uri infectate sau pe site-uri phishing (adică site-uri web contrafăcute care încearcă să vă fure datele personale, parole, etc.).

O caracteristică foarte interesantă, care nu se prea găsește la celelalte aplicații de securitate, este protecția microfonului și a camerei, astfel blochează acele aplicații care încearcă să vă spioneze cu ajutorul microfonului și a camerei.

Avira Antivirus Security este o aplicație gratuită, dar în interfață afișează publicitate. Dacă doriți să eliminați publicitatea puteți să cumpărați versiunea PRO, astfel deblocați și alte opțiuni utile, dar oricum publicitatea nu este deranjantă sau invazivă.

Ca să instalați aplicația Avira Antivirus Security pe dispozitivul vostru Android apăsați aici.

Antivirus Android gratuit fără reclame de publicitate, Comodo Mobile Security

Comodo Mobile Security este o aplicație de securitate gratis pentru Android, dezvoltată de compania Comodo, care dezvoltă și un antivirus bun și gratis pentru Windows.

Datorită unui motor antivirus puternic, Comodo Mobile Security reușește foarte eficient să protejeze în timp real telefonul sau tableta Android pe care este instalat.

După instalare analizează tot conținutul dispozitivului (aplicații, poze, documente, video, etc), inclusiv cardul de memorie, apoi rămâne activ în fundal, astfel, analizează în timp real aplicațiile pe care doriți să le instalați pe telefon sau fișierele pe care le descărcați.

O caracteristică ce nu se întâlnește des la aplicațiile antivirus gratis este analiza cloud, în acest mod, când Comodo Mobile Security detectează o amenințare încă necunoscută (Zero-Day), o analizează online pe serverele companiei. Această opțiune trebuie activată din meniul setărilor.

Scanările sistemului se pot face manual sau se pot programa să înceapă automat la o anumită oră dintr-o anumită zi sau și zilnic dacă doriți.

Pe lângă funcția antivirus, Comodo Mobile Security pune la dispoziție și alte funcții de securitate utile. Aceste funcții trebuie instalate separat, dar aveți legătură spre aceste funcții complementare direct din interfața aplicației.

Una dintre ele este funcția anti-furt, care permite să blocați telefonul și să afișați un mesaj pe ecran în caz de furt sau pierdere. Alte opțiuni mai sunt să ștergeți de la distanță datele salvate pe telefon, să localizați poziția exactă, să porniți o alarmă puternică ca să atrageți atenția asupra dispozitivului și să faceți o poză cu camera persoanei care are telefonul.

O altă opțiune utilă este blocarea aplicațiilor de pe telefon cu parolă sau model, astfel puteți să feriți de ochi indiscreți anumite aplicații sau fișiere, de exemplu puteți să blocați cu parolă WhatsApp, astfel nimeni nu are acces la mesaje.

Comodo Mobile Security mai pune la dispoziție și opțiunea de a crea o copie de rezervă (backup) a tuturor contactelor din agendă, mesaje SMS, liste de convorbiri, etc.

În fine, aplicația oferă și posibilitatea de a bloca anumite numere de telefon, astfel nu sunteți deranjați cu apeluri sau mesaje insistente de publicitate.

Interfața grafică este frumoasă și elegantă, cu toate funcțiile ușor de găsit. În plus, chiar dacă pe Google Play scrie că aplicația conține anunțuri de publicitate, acestea nu sunt prezente, cel puțin nu în momentul în care am testat aplicația. Sper să rămână așa și pe viitor.

Ca să instalați Comodo Mobile Security pe telefon accesați acest link din Magazinul Play.

Antivirus free pentru Android care nu îngreunează sistemul, GO Security

GO Security este un antivirus Android gratuit cu protecție în timp real, care vă poate proteja în mod eficient telefonul sau tableta de malware, trojan sau alte amenințări. În prezent are peste 10 milioane de instalări și 4,7 stele din 5 din peste 1,2 milioane de evaluări.

Motorul de scanare este foarte robust, iar baza de date cu semnăturile amenințărilor se actualizează foarte frecvent, astfel antivirusul GO Security identifică și elimină rapid și cele mai noi amenințări. În plus, nu are nevoie de multe resurse hardware, deci nu îngreunează sistemul de operare și nu consumă excesiv bateria.

Pe lângă antivirus, GO Security mai pune la dispoziție câteva funcții utile, cum ar fi blocarea aplicațiilor cu parolă (AppLock), să curățați telefonul de fișiere inutile, să eliminați urmele navigării pe internet, un browser pentru navigarea anonimă și sigură pe internet și să setați o alarmă care să sune când cineva încercă să vă folosească telefonul fără permisiunea voastră.

Interfața grafică este simplă și intuitivă, imediat se înțelege ce trebuie să faceți. În interfață este publicitate, necesară ca aplicația să rămână gratis, dar dacă doriți puteți să cumpărați versiunea contra cost care nu prezintă publicitate și deblochează unele funcții în plus.

Pentru download și instalare de pe Magazinul Google Play apăsați aici.

Antivirus Android gratis cu protecție în timp real, Lookout 

Lookout este un antivirus pentru Android, care, în versiunea gratuită, pune la dispoziție unele funcții de securitate: protecție în timp real, scanarea tuturor aplicațiilor și fișierelor prezente pe telefon (și dacă găsește ceva suspect avem posibilitatea să eliminăm rapid amenințarea) și unele opțiuni anti-furt, de exemplu să localizați telefonul furat sau să activați un fel de sirenă care să atragă atenția asupra telefonului.

Dacă doriți alte opțiuni de securitate mai avansate, cum ar fi protecție în timpul navigării pe web sau funcții avansate anti-furt, cum ar fi posibilitatea de a face o poză celui care a furat telefonul, să blocați telefonul și să ștergeți datele sensibile, atunci trebuie să cumpărați versiunea PRO, care costă în jur de 2 euro pe lună.

Viteza de scanare este cu siguranță bună, dar din păcate scanările nu pot fi programate, deci ori de câte ori doriți să scanați sistemul Android trebuie să porniți această operație manual.

Protecția împotriva virușilor este bună și eficientă, asemănătoare cu celelalte aplicații antivirus, cel puțin așa era până când specialiștii de la AV-TEST și AV-Comparatives puteau să testeze aplicația, dar în ultimul timp dezvoltatorii antivirusului Lookout au ales să nu mai participe la aceste teste, deci în acest moment nu se poate spune dacă antivirusul este mai bun decât alte aplicații de protecție.

Interfața grafică este cu siguranță drăguță și ușor de înțeles, în plus, instalând acest antivirus nu se îngreunează sistemul, nici măcar dacă ați pornit o scanare a întregului sistem.

În concluzie, pot să spun că Lookout este un antivirus care merită încercat, dar trebuie să aveți în vedere că alte aplicații antivirus au în versiunea gratis mult mai multe funcții utile și, în plus, puteți să verificați constant evoluția performanțelor cu ajutorul testelor efectuate de specialiștii de la AV-TEST și AV-Comparatives, astfel puteți să comparați și să instalați pe telefon cel mai bun antivirus pentru telefoane Android.

Ca să instalați Lookout de pe Magazinul Google Play apăsați aici.

Avast Mobile Security: antivirus și antimalware gratis pentru Android

Avast Mobile Security este un antivirus și antimalware gratuit pentru Android, cu protecție în timp real, capabil să protejeze telefonul (și tableta) de amenințări de diferite tipuri.

Ca întotdeauna, primul lucru pe care vreau să-l clarific este faptul că nu este ușor să fie infectat sau să fie instalate programe malware pe un smartphone Android (mai ales în cazul în care este vă limitați la instalarea aplicațiilor din Magazinul Google Play); prin urmare, un utilizator care are grijă, foarte rar (pentru a nu spune niciodată) va avea aceste probleme.

În orice caz, pentru cei care instalează aplicații și din alte surse, sau doresc un nivel suplimentar de securitate, aplicația antivirus Avast Mobile Security oferă o protecție eficientă, fără să îngreuneze sistemul.

În plus, pe lângă faptul că sunteți protejați de malware, Avast vă avertizează și de potențialele riscuri dacă vă conectați la rețele WiFi libere.

Nivelul de protecție – în cazul în care interesează pe cineva – nu este același cu cel al versiunii pentru Windows PC, care are un număr mai mare de caracteristici și este în general mai puternic; această versiune pentru Android are mai puține funcții, încercând să echilibreze protecția dispozitivului  cu un impact minim asupra performanței.

Versiunea plătită oferă, în plus față de caracteristicile versiunii de bază gratis, unele funcții suplimentare, cum ar fi capacitatea de a bloca cu o parolă câteva aplicații alese de noi (AppLock) sau modul anti-furt (o formă care trebuie să fie descărcate separat), care blochează smartphone-ul în cazul în care pierdeți telefonul sau SIM-ul este înlocuit. În plus, poate face fotografii și înregistrează vocea celor care vă folosesc dispozitivul si localizează dispozitivul, astfel puteți să știți precis unde se află.

În orice caz, versiunea gratuită garantează un nivel bun de securitate și, dacă publicitatea afișată în timpul utilizării nu vă deranjează prea mult, o puteți folosi foarte bine fără să cumpărați nimic.

Avast Mobile Security se poate instala de pe Magazinul Google Play de aici.

Safe Security: un antivirus bun și gratuit pentru telefon Android

Safe Security (în trecut se numea 360 Mobile Security) este un antivirus gratis, versiunea pentru Android a cunoscutului antivirus gratuit pentru Windows 360 Total Security.

Această versiune pentru smartphone încearcă să urmeze, și, dacă este posibil extinde, caracteristicile pe care mulți utilizatori ai versiunii pentru Windows le apreciază: pe lângă faptul că găsește și elimină viruși și malware de pe telefonul mobil, Safe Security oferă protecție în timp real, pune la dispoziție un instrument eficient pentru curățarea telefonului de fișierele care nu mai sunt necesare și un instrument pentru optimizarea memoriei RAM (vă permite să închideți procesele care necesită prea multă memorie), încercând să prelungească durata de viață a bateriei.

În plus, oferă opțiunea de a bloca telefonul în cazul în care acesta este furat sau pierdut și chiar pune la dispoziție o modalitate de a localiza telefonul.

Este adevărat că nu toate caracteristicile sunt utile (de exemplu, de multe ori optimizarea memoriei RAM aduce mai multe dezavantaje decât avantaje), iar prețul pentru protecția oferită este renunțarea la confidențialitate (motorul cloud trimite spre baza de date centrală toate fișierele noastre de pe telefon pe care le consideră dubioase, iar acest lucru nu place tuturor), dar succesul acestui virus este enorm, dacă se ia în considerare că este utilizat în întreaga lume pe zeci de milioane de telefoane cu Android.

Safe Security este o aplicație gratis, dar în interfață este publicitate, destul de multă aș putea spune. Dacă vă place aplicația și doriți să scăpați de publicitate, singura modalitate este să plătiți și să cumpărați licența anuală.

Pentru instalare de pe Google Play apăsați aici.

Kaspersky Mobile Antivirus: o aplicație de securitate bună și gratis

Un alt antivirus Android gratis și bun este Kaspersky Mobile Antivirus, care în ultimi ani a obținut punctaj maxim la testele efectuate de specialiștii în securitate informatică AV-Test.

În versiunea gratuită oferă un antivirus puternic, astfel reușește să detecteze și să elimine rapid aplicațiile rău intenționate înainte ca acestea să infecteze dispozitivul.

Pe lângă antivirusul multi-premiat Kaspersky mai oferă gratis o funcție anti-furt care vă permite să blocați și să ștergeți de la distanță datele personale în cazul în care pierdeți telefonul, să localizați telefonul pierdut, să faceți o poză cu camera frontală persoanei care vă utilizează telefonul fără autorizație și să blocați numerele de telefon care vă deranjează cu mesaje sau apeluri nedorite.

Contra cost Kaspersky Mobile mai pune la dispoziție protecție în timp real, opțiunea să blocați cu parolă aplicațiile instalate pe telefon, în timpul navigării pe internet vă avertizează dacă accesați site-uri potențial periculoase și vă ajută să vă protejați datele personale salvate pe telefon. Ca să instalați Kaspersky Mobile de pe Google Play apăsați aici.

ESET Mobile Security & Antivirus, o aplicație de securitate completă dar gratuită doar 30 de zile

Una dintre cele mai bune aplicații antivirus pentru Android este Mobile Security & Antivirus, care oferă o perioadă de probă gratis de 30 de zile.

Cu acest antivirus nu trebuie să vă temeți de nici o amenințare, datorită sistemului inovativ de protecție proactivă care poate bloca și amenințările care nu au fost recunoscute în întreaga lume (amenințări 0-day).

Din păcate versiunea de probă gratuită este activă timp de 30 de zile, după care trebuie să cumpărați o licență PREMIUM, dacă doriți să beneficiați în continuare de protecția oferită de soluția ESET.

Ca să instalați ESET Mobile Security & Antivirus pe telefon de pe Magazin Play apăsați pe acest link.

Lasă un comentariu