Programe de modificat poze gratis: top cele mai bune

1

Cred ca toti utilizatorii de computer, mai devreme sau mai tarziu, au avut nevoie de un program de modificat poze, din diferite motive: o poza neclara sau intunecata, ochii rosii, elemente sau persoane nedorite in fotografie, dimensiuni prea mari si as putea sa continui la nesfarsit, motivele pot fi numeroase. De aceea, in acest articol am facut un TOP al celor mai bune programe de modificat poze gratis care va permit sa corectati sau sa imbunatatiti aspectul unei fotografii care nu a iesit prea bine, punandu-va la dispozitie instrumentele necesare pentru efectuarea acestor operatii.

Modificarea de imagini este o munca pentru multi profesionisti din acest sector, dar pentru si mai multi dintre voi este o pasiune cu care doriti sa faceti pozele proprii cat mai frumoase si mai sugestive.

Faptul ca in ultimul timp au aparut foarte multe programe de modificat poze gratis, simple si usor de folosit, care fac aproape tot in mod automat, a permis tuturor, inclusiv si celor mai nepriceputi cu calculatorul, sa se apropie de acesta lume si sa se distreze modificand pozele.

Programe de modificat poze gratuite

Dar care este cel mai bun program de modificat poze gratuit? Eu in acest articol am facut un clasament in functie de cele mai cunoscute, cele mai usor de folosit si cele care au functii si optiuni capabile sa statisfaca nevoile tuturor utilizatorilor, mai priceputi si mai nepriceputi cu programele de grafica.

Premisa: acest clasament este personal, foarte influentat de modul si capacitatile mele de a folosi aceste programe si un pic influentat de varsta programului si comunitatea care dezvolta aplicatia.

1. GIMP

GIMP - Cel mai bun program de modificat poze gratuit

GIMP – Cel mai bun program de modificat poze gratuit.

Este programul preferat de mine pentru modificarea pozelor si aproape ca poate sa inlocuiasca Adobe PhotoShop. Acest software a fost conceput prima data in 1995 derivand din proiectul unor studenti, astazi fiind dezvoltat de o mare comunitate de voluntari.

GIMP pune la dispozitie cele mai multe instrumente pentru editarea pozelor, unele de baza, cum ar fi de exemplu rotire, redimensionare, decupare, corectarea culorilor, luminozitatii si contrastului, adaugarea de text si unele instrumente avansate, cum ar fi modificarea imaginilor pe mai multe straturi, precum si o multitudine de filtre si efecte speciale.

Din acest program deriva si programul de editat poze GimpShop, care practic este GIMP cu interfata grafica schimbata ca sa se asemene cat mai mult cu PhotoShop. Vreau sa precizez ca GIMP nu este o clona PhotoShop.

Din pacate GIMP nu are o interfata grafica foarte intuitiva si din cauza nenumaratelor functii, optiuni si instrumente puse la dispozitie nu este un program usor de invatat. GIMP este un program mai mult destinat profesionistilor din acest sector, utilizatorii mai nepriceputi vor gasi acest software foarte greu de folosit. Din fericire, fiind dezvoltat de o mare comunitate internationala, pe internet si pe site-ul oficial se gasesc foarte multe tutoriale din care puteti sa invatati cum se foloseste. Odata ce ati inteles cum se foloseste si va dati seama ce poate sa faca fiecare instrument pus la dispozitie sunt sigur ca il veti aprecia la adevarata sa valoare. Este compatibil cu Windows, Linux si Mac. Download GIMP.

2. Photoscape

Program de modificat poze gratis - Photoscape

Photoscape: un program de modificat poze simplu de folosit.

Este un alt program de modificat poze gratuit, care spre deosebire de GIMP este mult mai usor de folosit, destinat atat utilizatorilor avansati dar mai mult utilizatorilor incepatori care se apropie pentru prima data de lumea graficii.

Photoscape este un program all-in-one, cu foarte multe functii si optiuni, toate accesibile cu doar cateva click-uri.

Pe langa instrumentele de baza de modificare, Photoscape pune la dispozitie nenumarate filtre si efecte speciale, optiuni de realizare de colaje de poze (aduna mai multe poze intr-una dispuse in diferite moduri), un instrument sa modificati mai multe poze deodata (batch) si realizarea de animatii GIF.

Sfatuiesc pe toti cei care sunt mai nepriceputi in acest domeniu si care doresc un program usor de folosit pentru modificarea pozelor sa inceapa cu acest program. Download Photoscape.

3. Paint.NET

Program de editat poze gratis Paint.Net

Paint.NET: un program de editat poze gratuit si usor de folosit.

Este un program bun si gratis de modificat poze sau imagini, cu o interfata grafica intuitiva, foarte usor de folosit. Meniurile sunt bine gandite si orice functie este usor de gasit.

Acest software ofera pe langa optiunile de baza (decupare, rotire, redimensionare, adaugare de text, corectarea culorilor si a luminozitatii), foarte multe instrumente de desen cu mana libera si unele instrumente de grafica vectoriala de baza.

Efectele speciale si filtrele sunt putine in comparatie cu alte programe de acest tip, dar se pot adauga multe plugin-uri gratuite, disponibile pe forumul oficial, cu care puteti sa adaugati noi filtre si efecte. Paint.NET este indicat pentru utilizatorii incepatori care cauta un program usor de folosit cu care sa faca mici modificari propriilor fotografii. Download Paint.NET.

4. Photofiltre Free

Program de modificat poze gratis si bun PhotoFiltre

PhotoFiltre: un program de modificat poze gratis si simplu de folosit.

Este poate programul cel mai usor de folosit pentru editarea pozelor. Caracteristica care se evidentieaza imediat este numarul foarte mare de filtre artistice puse la dispozitie. Este un program de modificat poze orientat mai mult aplicarii de efecte speciale si filtre pe poze, dar gasiti si unele instrumente de baza care sunt prezente la orice program din acest sector.

La inceput pare un program de editat poze pentru incepatori, dar folosindu-l sunt sigur ca si utilizatorii cu pretentii mai mari il vor gasi demn de luat in seama.

Foarte interesant numarul mare de formate imagine compatibile cu acest program: reuseste sa deschida si sa modifice aproape toate formatele inclusiv cele mai complexe cum ar fi PSD, PSP, SGI, Metafile, Icona, Autodesk, Paintbrush, Targa. Download Photofiltre.

5. Photo Pos Pro

Este un alt program de modificat poze gratis care la inceput era un program comercial, adica trebuia cumparat, apoi a devenit gratuit.

Plin cu efecte speciale si filtre artistice, contine toate functiile si optiunile demne de un program din acest sector: puteti sa corectati culorile, contrastul, luminozitatea, ochii rosii, sa adaugati forme geometrice, sa modificati pozele pe mai multe straturi (layer) si multe alte optiuni de baza, cum ar fi rotirea, redimensionarea, decuparea unor parti din poza si adaugarea de scris. Interfata grafica este foarte intuitiva, facand acest software foarte usor de folosit. Download Photo Pos Pro.

6. Google Picasa

Este un program magnific orientat spre gestionarea si vizualizarea pozelor. In ultimele versiuni au fost adaugate foarte multe filtre si efecte cu care puteti sa infrumusetati pozele personale, multe dintre acestea fiind automate, deci usor de folosit.

O functie foarte cautata de majoritatea celor care doresc sa modifice pozele, este aceea de a combina 2 sau mai multe poze intr-una singura. Nu este vorba de un colaj de poze unde asezati mai multe poze in diferite forme formand o singura poza, ci de a lua diferite elemente din mai multe poze si sa le combinati. De exemplu sa schimbati fundalul unei poze ca sa apara ca a fost facuta in alt loc sau sa eliminati obiecte sau persoane dintr-o poza. Aceasta optiune este prezenta in Google Picasa si pot sa spun ca trece de orice test foarte bine.

Tot cu acest software puteti sa creati slideshow de poze, adica un video format din multe poze cu muzica pe fundal. Se pot adauga multe efecte de tranzitie, animatii intre o poza si alta sau sa adaugati text si titluri cu efecte. Cu adevarat foarte bun, ca toate programele oferite in mod gratuit de catre Google. Download Picasa.

7. Toolwiz Pretty Photo

Toolwiz Pretty Photo este un program gratuit de modificat poze destinat mai mult incepatorilor, care permite cu doar cateva click-uri sa infrumusetati si sa transformati fotografiile in mini-capodopere.

Programul pune la dispozitie, pe langa obisnuitele instrumente care se gasesc la orice program de modificat poze (redimensionare, decupare, rotire, modificarea contrastului, a culorilor, scris pe poze, etc.), o vasta gama de filtre, posibilitatea sa adaugati text sau diferite obiecte grafice pe poze (ochelari, peruci, masti, inimioare, fundite, coronite, diferite simboluri, etc.).

In bara de instrumente care se gaseste in partea superioara a programului gasiti toate instrumentele puse la dispozitie, iar in partea din dreapta gasiti filtrele si obiectele pe care le puteti adauga pe poze.

Evidentiez doar instrumentele din “Beautify”, care permit cu doar cateva click-uri sa evidentiati o parte din poza umbrind restul (Soft Focus si Soft Focus Paint), sa transformati poza in alb-negru si sa lasati in culori doar o parte (Color Paint), sa deformati o parte dintr-o poza (Image Wrap) sau sa stergeti unele imperfectiuni, ca de exemplu, riduri sau cosuri de pe fata (Skin Polish).

Din pacate nu toate instrumentele au optiunea de anulare (undo), o lipsa de neinteles care va obliga sa folositi programul cu atentie ca sa nu gresiti si sa incepeti iarasi de la inceput. Oricum, in ciuda acestei lipse, Toolwiz Pretty Photo, este un bun editor de imagini, care merita incercat. Download Toolwiz Pretty Photo.

8. RealWorld Paint

RealWorld Paint este un software de grafica gratuit, orientat mai mult spre desen, dar care pune la dispozitie si unele intrumente de baza pentru editarea si retusarea pozelor.

Interfata grafica este destul de intuitiva si usor de folosit, chiar si persoanele mai putin pricepute vor fi capabile imediat sa gaseasca si sa gestioneze principalele optiuni.

RealWorld Paint pune la dispozitie instrumente pentru decupare, redimensionare, corectarea culorilor, sa eliminati imperfectiuni sau mici obiecte nedorite de pe fundalul imaginii, efectul “ochi rosii”, sa creati icoane pentru web, butoane sau logo-uri si va permite sa generati GIF-uri animate foarte usor, pornind de la o serie de imagini.

Pe site sunt cateva tutoriale care explica (in engleza) cum se foloseste Realword Paint. Suporta multe formate imagine, printre care .jpg, .png, .bmp, .gif, .webp si unele formate proprietare, de exemplu .psd (PhotoShop) sau . xcf (GIMP). Download Realword Paint.

9. Fotor

Fotor este un program de editat poze cu un click: pune la dispozitie nenumarate efecte predefinite, care pot sa schimbe in diferite moduri aspectul unei imagini.

Daca efectele disponibile in sectiunea “Scenes” nu sunt suficiente, Fotor ofera si posibilitatea sa imbunatatiti aspectul imaginii manual, folosind instrumentele din sectiunea “Adjust” si ramele din sectiunea “Frames”.

Efectele sunt deja optimizate si se pot modifica foarte putin, in unele cazuri deloc, deci in acest sens, Fotor este total opus altor programe de modificat poze din acesta lista, dar in schimb, este foarte usor de folosit, ideal pentru utilizatorii incepatori, care cauta un program simplu de adaugat efecte speciale pe poze.

In plus, cu Fotor puteti sa decupati parti din poza (Crop), sa adaugati scris (Text), sa corectati luminozitatea si culorile, cu ajutorul functiei “Tilt-Shift” puteti sa evidentiati o parte dintr-o poza, sa adaugati rame/borduri, sa modificati mai multe poze simultan (Batch) si sa creati colaje foto, folosind un model predefinit.

Pozele modificate cu Fotor se pot salva in 4 formate: JPG, BMP, PNG si TIFF. Daca doriti, puteti sa consultati si manualul de utilizare. Download Fotor.

10. ImBatch

ImBatch este un foarte bun program de modificat poze gratis, ideal pentru cine doreste sa modifice mai multe poze simultan (modalitate batch). De exemplu, acest software este foarte util daca doriti sa convertiti mai multe imagini simultan dintr-un format in altul, sa adaugati un watermark pe poze (astfel descurajati lumea sa va copieze imaginile publicate pe blog/site), sa eliminati sau sa editati datele EXIF/IPTC, sa rotunjiti colturile unei/unor imagini, sa redimensionati/rotiti/decupati pozele dintr-un folder, sa adaugati efecte speciale pe poze si multe altele, functiile puse la dispozitie sunt foarte numeroase.

Daca aveti nevoie de un software de editat mai multe poze odata, ImBatch este solutia ideala. Download ImBatch.

Alte programe de modificat poze gratis:

  • FotoMix: este cel mai usor program de trucat poze, adica va permite sa schimbati fundalul unei poze cu mare usurinta. In plus, se pot adauga unele efecte speciale, scris pe poze sau sa efectuati mici modificari, cum ar fi decupare, redimensionare, rotire, etc.
  • Funny Photo Maker: este un alt program de trucat poze gratis care permite foarte usor si simplu sa aplicati diferite efecte speciale pe fotografii. O caracteristica foarte utila este ca programul poate sa recunoasca fata unei persoane, astfel modificarea pozei se face mult mai usor.
  • Artweaver free: foarte asemanator cu Paint.NET, si Artweaver permite sa editati pozele foarte usor si simplu. Rapid si intuitiv, acest software se poate folosi imediat, fara sa cititi nici o instructiune, deci este foarte recomandat celor mai nepriceputi cu programele de grafica.
  • PhotoSun: este un program de editat poze foarte usor si simplu de folosit, potrivit mai ales pentru incepatori. Acest software va permite sa schimbati contrastul, luminozitatea si saturatia fotografiilor, sa aplicati 27 de tipuri de efecte speciale, sa eliminati ochii rosii, sa redimensionati pozele si multe altele. Suporta majoritatea formatelor imagine, printre care JPG, PNG, BMP, GIF, TIFF și ICO. De asemenea, PhotoSun include si functia de creare colaje din poze si pentru cei care doresc sa incarce pozele modificate pe Facebook, programul va permite sa le incarcati direct din interfata programului.
  • Magix Foto Designer: este un bun program de modificat poze, cu un numar mare de instrumente (decupare, rotire, adaugarea de text, etc.) si efecte speciale. Destul de intuitiv si usor de folosit.
  • PixBuilder Studio: nu prezinta multe functii si optiuni precum alte programe prezentate in acest articol, dar este un program de modificat poze foarte usor de folosit si rapid. Suporta desenul pe mai multe straturi (layer), pune la dispozitie principalele intrumente de modificare (decupare, redimensionare, text, contrast automat, corectarea culorilor, etc.) si sunt prezente si unele efecte si filtre. PixBuilder Studio este indicat acelor utilizatori care cauta un software rapid si esential, care nu au nevoie de prea multe optiuni care sa-i incurce. Este disponibil si in versiune portable.
  • Instant Photo Sketch: este un program gratuit care transforma o poza intr-un desen in alb si negru, un fel de schita facuta cu creionul sau carbune. Nu pune la dispozitie multe optiuni, puteti doar sa modificati nivelul culorilor alb si negru (mai mult sau mai putin apasat), dar calitatea finala a desenului este foarte buna.

Care program de modificat poze preferati si folositi?

Distribuie pe Social Network

Un comentariu

  1. Folosesc GIMP de foarte mult timp, cred ca de mai mult de 10 ani si pot sa spun ca este un program foarte bun. Are de toate pentru toti, se potriveste si celor care vor sa modifice o imagine din cand in cand, dar si celor care cauta un program profesional de modificat poze. Si este gratis!

Lasa un comentariu

Close