Program gratuit de modificat poze: GIMP
Program Gratuit de Modificat Poze - GIMP

GIMP este un program de modificat poze gratuit si cred ca in acest moment este cel mai folosit software pentru prelucrarea digitala a imaginilor (dintre cele free), in primul rand pentru ca este gratis (open source) si pentru scopuri comerciale, iar apoi pentru ca este actualizat si imbunatatit in permanenta de o mare comunitate internationala, care pune la dispozitie o mare cantitate de plugin-uri gratis cu care puteti personaliza si imbunatatii performantele programului. Este foarte rapid, eficient, plin de optiuni si filtre de de foarte buna calitate.

Versiunea 2.8.x este un nou punct de referinta pentru utilizatorii acestui software, deoarece integreaza o serie de noi caracteristici si unele imbunatatiri a functiilor deja prezente in vrsiunile anterioare.

Pentru cei care nu ati auzit inca de GIMP, trebuie sa stiti ca acest software permite editarea de foto si imagini in mod avansat si este foarte apreciat de catre profesionistii din acest sector pentru calitatea algoritmilor sai. Un alt aspect in favoarea sa este constituit de configurabilitatea mare de catre utilizator, de exemplu pentru elaborarea in mod automat a unor procese repetitive.

Interfata grafica este prietenoasa si destul de intuitiva. Ca orisice program care are multe functii avansate nu este usor de folosit la inceput, mai ales daca nu sunteti prea priceputi cu calculatorul si programe grafice, deci va sfatuiesc sa va inarmati cu multa rabdare pentru a invata sa folositi acest program si sunt sigur ca apoi vazand ce peformante are nu o sa va para rau.

Program de modificat poze gratis - GIMP

GIMP 2.8 este prezentat ca fiind produsul a 3 ani de munca grea a echipei de dezvoltare, care s-a concentrat mai ales asupra inbunatatirii interfetei grafice, a instumentelor si a plugin-urilor folosite frecvent.

Cu GIMP putem sa modificam poze, imagini sau creatii grafice prin schimbarea dimensiunilor si calitatii, decupand parti din poza, rotire, corectand straturi si canale, precum luminozitatea, contrastul, saturatia culorilor si tonurilor si de asemenea permite modificarea de GIF animate, ceea ce cu Photoshop nu se mai poate in ultimle versiuni. Avem la dispozitie o gama larga de efecte si filtre, peste 150 efecte standard si filtre, inclus Drop Shadow, Blur, Motion Blur si Noise.

Functiile de salvare si exportare sunt considerate ativitati independente. Salvarea se face in formatul grafic XCF, format capabil sa pastreze toate informatiile necesare pentru a finaliza proiectul. Salvarea in acest format este indicata daca doriti o salvare intermediara sau daca doriti sa salvati imaginea pentru o modificare ulterioara cu GIMP. Daca ati finalizat proiectul si doriti sa salvati in alte formate (JPG, PNG, TIFF, etc.) trebuie sa folositi functia export, pe care o gasiti in meniul File. La acesta adresa gasiti tutorialul despre salvare/exportare in alte formate a imaginilor modificate cu GIMP. Este in limba engleza.

In concluzie pot sa spun ca GIMP este un foarte bun program de modificat poze si imagini, eficient, robust si cu functii avansate pentru utilizatorii experti, care de departe incep sa rivalizeze cu functiile faimosului program Photoshop. Nu este un program usor de folosit, dar daca invatati sa il folositi sunt sigur ca il veti aprecia la adevara sa valoare. Pentru cine doreste la aceasta adresa gasiti manual de utilizare in engleza.

Articol original scris in data de 13.01.2009, actualizat in 27.10.2013.

Download GIMP


Distribuie pe Social Network!
51 Responses to Program gratuit de modificat poze: GIMP

  1. […] si care doresc sa foloseasca mai multe instrumente si efecte va recomand sa folositi programele GIMP, Paint.NET sau […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>